Beauty,  Makeup

The Perfect foundation

Jag hör och ser dagligen frågor från folk som vill ha den perfekta foundationen, den bästa concealern eller det absolut bästa pudret. Och ber andra tipsa om sina. Problemet med detta är att du kan såklart ha turen att få en helt magisk produkt som passar dig perfekt, men troligtvis kommer du inte bli helt nöjd. För den kommer inte vara anpassad utefter vad du vill ha! Och många gånger är det inte bara en enda produkt som behövs för att ge dig det resultatet du är ute efter.

Speciellt inte om du vill ha en naturlig foundation som är matt och heltäckande.

Nä nu var jag lite väl bitter, men ja. Som jag själv har sagt tidigare så önskar jag mig också den där heltäckande foundationen som tar bort allt och håller sig matt hela dagen (och ger lyster), men samtidigt inte kakar. Den ska även vara superlätt!

Så idag tänkte jag ge er en liten grund i hur man ska tänka när man väljer foundation, och vilka produkter som kan vara perfekta att använda till den för att få ett grymt resultat.

Hur ska jag då tänka?!

Det är en hel del att tänka på för att hitta den perfekta foundationen för dig! Det är ju såklart lättast att gå till en butik och få hjälp av de som kan och är lite mer hemma bland de olika foundationarna de säljer, men för att de ska kunna hjälpa dig på bästa sätt finns det lite saker du själv kan fundera på. (I senare inlägg kommer jag även att försöka gå till klarhet med vilka foundations jag kan tipsa om)

Steg ett är ett ganska stort steg där du kan fundera på vilket resultat du är ute efter. Vad vill du att din foundation ska göra? Är det en heltäckande foundation du vill ha, som ger porslinshy eller vill du ha en mer lystergivande? Det mesta går att lösa kanon, men det kan krävas mer än en produkt såklart. Så fundera också lite på hur många produkter du känner att du vill använda. Och såklart, hur mycket tid vill du lägga?

I detta kan du också fundera på vad du har för skavanker du vill jobba på. Har du stora porer? Rodnad? Blemmor? Mörka ringar eller kanske pigmentfläckar? Här kan det krävas lite extra produkter, eller helt enkelt anpassning. För i grunden är foundationens uppgift inte att täcka alla plitor eller att jämna ut hudstrukturen utan foundationens jobb är att ge en bra bas för resten av sminket och att jämna ut hudtonen.

Sedan kommer vi till nästa sak att tänka på, konsistensen. Vad vill du ha för konsistens på foundationen? Är du mest bekväm i att använda puderfoudation eller vill du ha en flytande? Är det mineral du är ute efter?

Kan du din hudtyp finns generella guidelines som kan hjälpa dig att bestämma dig. En torr hud trivs bäst om man använder en flytande eller en foundation i krämform. Har du däremot oljig hy så är det en oljefri foundation som fungerar bäst. Eller så kanske du har en blandhy, som de flesta har, och då kan man välja mellan båda ovan beroende på vad man anser passar en bäst.

Ovan ser ni min absoluta favoritfoundation, för tillfället. Jag älskar den och använder den främst till vardags. För att hjälpa er lite mer på traven i tänket kommer jag att snabbt berätta om vad jag använder för bas och varför jag använder dessa produkter. Senare kommer ett inlägg om just problemhy och där kommer jag ta upp några vanliga problem och vilka produkter man kan lägga till sin foundation för att jobba med dessa.

​MAC Face & Body är en lätt, flytande foundation som ger lyster. Den släpper igenom det mesta och neutraliserar främst huden. Dock är den uppbyggningsbar och kan gå att få nästintill heltäckande om man vill. Jag har en kombinerad hy, så den passar mig väldigt bra då den går väldigt fint in i min hud. Innan jag lägger denna foundation använder jag mig av hudvård som hjälper mig med porerna jag har på näsan (dock tar inte foundationen fram dessa då den ger ett fuktigt resultat) och en lystergivande primer som dessutom gör att sminket sitter bättre. Jag det jag tycker om med denna foundation är även att den låter strukturen i huden lysa igenom och jag kan då jobba med de små områden som jag anser att jag vill jobba med. Exempelvis om jag har en plita så tar jag MACs mineralconcealer i NC20 och duttar på plitan för att neutralisera det röda i den och på ett naturligt sätt. Den använder jag dock inte på de mörka ringarna under ögonen utan där mixar jag Anastasias concealer som är väldigt täckande och MACs highlighterpenna i radiant rose (som jag även drar ut på kindbenen för extra highlight). På så vis täcker jag och neutraliserar jag de mörka ringarna utan att behöva arbeta med foundationenen närmast ögonen. Ovanpå detta lägger jag MAC Mineralize Skinfinish i Light som puder i hela ansiktet, den ger en lätt täckning och ger en lite mattare yta, dock är den inte helmatt så jag behåller en del lyster. För att få extra lyster så kör jag på antingen lightscapade eller soft & gentle på kindben, näsa och överläpp. Detta för att jag vill styra vart jag har min lyster. 


Så som ni förstår är det inte bara en foundation som krävs, utan ofta är det en hel del andra produkter som används för att få det resultat man är ute efter.

Med Kärlek, Sara

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *