Beauty,  Doft

Min doftgarderob

Detta är för tillfället min doftgarderob, med min signaturdoft och flera andra härliga to-go dofter för olika tillfällen och stilar. För visst är det lite så en garderob bör vara uppbyggd? Du har de där signaturplaggen som verkligen är du, och därifrån leker du och blir den du vill vara för stunden. Ingenting är ristat i sten utan det är en ständig förändring, en ständig utveckling, precis som du är i. För annars hade vi alla väl varit kvar i Dateparfymerna eller burit Dolce & Gabbanas Light blue? Inget fel på dem, men för mig är de mina barndoms och tonårsdofter. Det är från dem jag utvecklat min garderob.

Men om man inte har en garderob och vill bygga upp en då? Vad bör man tänka på? Det finns som ni förstår inga rätt och fel då dofter ger så mycket minnen, de går ju rakt upp i hjärnan och sätter igång en hel drös med minnesbilder. Du kan om du vill gå med din enda signaturdoft hela livet, ganska så skönt och billigt då man bara behöver en enda att tänka på. Men man kan också bygga sig en föränderlig garderob. Och då tänkte jag berätta om mina dofter jag använder just nu och även förklara lite hur man kan tänka.

  • Den neutrala, den fräscha. Som en bas t-shirt. Innehållandes dofter som citrus och vita blommor. En doft som är ren, som inte sticker ut men ändå ligger där i bakgrunden.
  • Powerdoften. Den doft som skulle representera en perfekt sittande svart kavaj. En sådan som man drar på sig när man ska iväg på ett viktigt möte och verkligen vill representera sig själv och ge sig själv energi och power. Tänk er doftnoter så som patschuli och sambal jasmine.
  • The little Black Dress. En doft som får dig att känna dig oemotstådig och sexig, en doft som ger självkänsla. Den innehåller basdofter så som mysk, ambra och sadelträ, som ligger och ger en mystik till doften.
  • Den mjuka härliga vardagsdoften. Tänk en härlig och mysig kofta som du sveper in dig i. Den innehåller varma dofter från bland annat iris och vanilj.
  • Partyblåsan. Den flirtiga, festliga och galna doften. Den som uppmanar dig till flirt och dans. Den som representerar ditt partyjag. Det är en doft som sticker ut lite mer, som känns även på de platser där det är mycket andra intryck. Här hittar du gärna vita blommor, exotiska dofter och kryddor.
  • Signaturdoften, som går med allt och verkligen representerar dig. Lite som den där perfekta to-go outfiten.

Här kan man ju såklart avgöra själv vad man vill bära när, och alla har inte alla dofter i sin garderob för att det inte behövs, men det är en guideline över hur man kan tänka. Kanske passar inte Partydoften på ett viktigt jobbmöte eller när du ska vara neutral och bara bära något fräscht, och den neutrala kan lätt försvinna i miljöer där partydoften hade passat sig perfekt.

Lanvin – Marry Me

En av mina lite mer feminina dofter som också är ett lite nyare tillskott i min garderob. En doft jag tycker kompletterar de övriga dofterna jag har väldigt bra. Den är flirtig och romantisk utan att släppa det kvinnliga och gå över för mycket i flickigt. Basen byggs upp av ambra, ceder och mysk för att sedan gå vidare till det lite blommigare med magnolia, ros och sambac jasmin. Toppnoterna i den håller tillbaka det gulliga med bitter apelsin, vit persika och fresta.

Jo Malone – lime, basil, mandarin

Jo Malines doft är även det en nyhet i min garderob som ännu inte helt funnit sin plats. Det är en unisexparfym som håller sig perfekt på gränsen och inte blir för stark. Det är en citrusdoft som man kan förstå på namnet och basen består av patchouli och vetiver för att sedan byggas upp av basilika, syren, iris och timjan. Så mycket härliga örter i den. Toppnoterna består av lime, mandarin och bergamot.

Elizabeth Arden – Green tea
Clean – Cotton t-shirt

En riktig klassiker som fastnat i min garderob för de dagar jag inte riktigt vill att det ska kännas att jag har någon doft på mig. En doft som bara lätt piggar upp. Detta är en doft som de flesta har någon form av relation till.

Basen består av ekmossa, mysk och amber och växer sedan med pepparmint, grönt te, jasmin nejlika och selleri för att toppas av kummin, rabarber, citron och bergamott. Så det är många olika dofter i för att få fram den där perfekta lätta doften.

Clean – Cotton t-shirt

Ännu en diskret, fräsch doft som jag gärna använder de dagar jag inte vill ha en för utstickande doft. Den är inspirerad av doften av nytvättad bomull men ger någonting lite mer. Den har en fin mix av bomullsblomma, bergamott och rosenträ. Dessvärre har den utgått ur deras sortiment verkar det som, men det går säkert att hitta någon ny härlig doft som passar hos dem när denna är slut.

Dior – Miss Dior Cherie, Blooming Boquet

En doft jag haft ett tag stående, använde den inte under en längre tid och den har hunnit byta namn. Men det ska vara samma härliga doft i Miss Dior Cherie som det är i Miss Dior enligt mina efterforskningar, men vågar inte helt hundra lova detta. En lite sötare doft med en hel del karisma, en doft som ändå passar de dagar man vill sticka ut lite men som även funkar fint till fest. Det är en väldigt somrig doft som passar perfekt till bara ben och luftiga klänningar, kanske därför jag själv inte haft den på ett tag?

Den mixar basnoter så som mysk, bärnsten och patschuli med blommor och sötma i sina mellannoter. Här finner ni Sambal jasmine, ros, karamell, popcorn och viol för att sedan övergå i toppnoter av ananas, jordgubbar, körsbär och mandarin. En hel salig blandning av härligheter helt enkelt.

Lancome – La vie est belle

La vie est belle har varit med mig sedan den lanserades, det blev snabbt min signaturdoft och den passar mig perfekt. Den har blommiga toner utan att bli för lätt och flickig utan håller nere tyngden. Det är en sensuell doft som utgår från irisblomman och dessutom innehåller nästan 50% naturliga råmaterial.

Den heta basen kommer från Patschuli, tonkabönor, vanlij och pralin som sedan växer in i det blommigare med irisen, sambac jasmine och tunisisk apelsinblomma för att sedan låta de lite fruktbare dofterna av päron och svarta vinbär vara toppnoter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *