Beauty

Att utbilda sig till makeupartist!

”Vilken skola gick du? Hur blev du makeupartist?” Är frågor jag får ganska ofta, både från föräldrar som frågar åt sina barn men också från ungdomar som står i valet och kvalet att välja utbildning. Och det finns ju sådana möjligheter nu för tiden att utbilda sig till just stylist och makeupartist. När jag utbildade mig minns jag att det fanns ett gymnasium som hade stylist, och de hade bara en liten uns av makeup. Annars var det eftergymnasiala utbildningar, icke CSN-berättigade. Man kunde alltså få CSN för att läsa Harry Potter-kunskap, men inte för att utbilda sig kreativt.

Vart utbildade jag mig till Makeupartist?

Efter gymnasiet läste jag faktiskt Textilekonomi vid Högskolan i Borås, men samtidigt som det valde jag att utbilda mig till makeupartist under en av terminerna. Så då gick jag i Borås på dagarna, på Makeupstudion på kvällarna och mixade upp detta med att jobba. Så det var inte speciellt mycket fritid den terminen.

Så som ni förstår utbildade jag min till makeupartist hos Makeupstudion, detta efter att jag läst på lite om de olika skolorna och gått på betyg och även tittat på arbetsprover från lärare och tidigare elever. Dessutom fick jag en så härlig bild av skolan och ville verkligen gå där. Så det blev ett självklart val.

Det jag tyckte bäst om från utbildningen var gemenskapen, och stöttningen man fick. Att det verkligen lades ner tid på oss elever och att vi verkligen fick lov att utvecklas. Däremot hade jag, nu i efterhand, velat att utbildningen anpassades lite efter trender och vad som var på gång. Men sägas ska att jag började ju min utbildning innan sociala medier var en sak, innan trenderna spreds så snabbt och var och varannan person blev youtube-makeupartist. Men det jag fått av skolan är verkligen fantastiskt, jag har fått kunskap, inte bara om hur jag sminkar mig själv utan också hur jag sminkar andra. Och det är det sistnämnda som är viktigt för makeupartister. Det är det många glömmer.

Många influencers och självutnämnda makeupartister är extremt duktiga på att sminka sig själva, flera har ju till och med en signaturlook. En look de lägger på ALLA sina kunder. Självfallet finns det dem som är naturliga talanger, men det mesta jag sett är faktiskt att de är extremt kreativa på sig själva men tappar på att de inte lärt sig allt kring makeup. Hur man tar hand om sitt kit, hur man anpassar sig efter kunder och liknande. Dessutom har de ingen aning om vad företagande är. Och med det sagt, är du sugen på att bli makeupartist så tycker jag du ska utbilda dig.

Tuff bransch.

Ja, det är en extremt tuff bransch om man vill arbeta som egen, det finns många makeupartister där ute. Så mitt råd är att verkligen ta reda på om det är någonting du vill. Vet du det redan som ung? Eller bara är sugen? Läs det på gymnasiet, då slipper du betala utbildningen själv! Men kolla så du trots detta är högskoleberättigad. För man vet aldrig om man vill fördjupa sig i någonting i framtiden.

Har du redan gått gymnasiet och vill bli? Boka ett möte och läs på, prata med dem på Makeupstudion! Här i Göteborg finns det till och med en butik, så tror nog man kan gå förbi och hälsa på. För här har du nog tänkt till lite ändå, och har du bestämt dig så tycker jag du ska satsa. Det är verkligen ett fantastiskt yrke där man alltid kan utvecklas och bli bättre!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *